オルタナティブ・ブログ > イメージ AndAlso ロジック >

ヴィジュアル、サウンド、テキスト、コードの間を彷徨いながら、感じたこと考えたことを綴ります。

茨城産レンコンと、松山あげの、コラボレーション。その2。

»

不思議なことに四国の野菜に風評被害が及び、県が、こんな通達まで出す始末。14日にようやく停止措置が解除された。
諸外国から見れば、日本は、福島原発の敷地内に国土の全てが収まる、とても小さい島、なんて、まさか思われてるわけない......?

で、3月24日に書いた、「茨城産レンコンと、松山あげの、コラボレーション。」の続きである。
茨城れんこんと松山あげを煮付けたら、という話。
食べる前に写真を撮っておいたので、掲載。
日本酒にも白ご飯にも合う。
レシピは、私が濃い味苦手なのと、NASH予備軍の相方が降圧剤を服薬していることもあって、かなり薄味。

もうすこし美味しそうに見える色彩の料理を載せた方がいいと思うのだけれど、この辺では、関東圏のものは、レンコンしか売られていないので、仕方ない。もっとも、レンコンでも、すりおろして、そら豆や海老とカラリとあげれば、灰色一色からは脱出できるけれど。

Lotusroot_0

The Lotus Root Harvested in IBARAGI Prefecture is Safe and Good!

I'm an Obo-Pesco-vegetarian and love 'Renkon' (the lotus root), and have cooked it 20 days ago, 15days ago, 10 days ago..., to stop the damage by a rumor.
The safety of most of vegetables harvested in Japan was confirmed.

INGREDIENTS (serves 5)

1 pack Ibaragi lotus root (renkon),
2 dried flat Japanese mushrooms (hoshi-shiitake) for soup stock,
10 Matusyama-age (the thin slice of dehydrated deep-fried bean curd),
1tsp sesame oil for sauce,
2tsp sake, 2tsp beet sugar (or light brown suger), 2tsp soy sauce,
red pepper powder.

HOW TO COOK

Make soup stock by soak dried flat Japanese mushrooms in water to reconstitute it for 3 hours.
Wash and peel the lotus root, and cut it into slices, soak them in vinegar water, and drain.
Heat a pan until quite hot, add 1tsp sesame oil, and saute them enough.
Add soup stock, braise them, cook 10 minutes.
Add some Matsuyama-age.
Season 2tsp sake, 2tsp beet sugar and 2tsp soy sauce, toss them, and boil down the juice.
Spinkle red pepper powder.
Serve them on separate plates.
With sake, or boiled rice at your table!

If a dried flat Japanese mushrooms is not available, use water in place of it.
If Matusyama-age is not available, use bean curd in place of it.

It will keep for 3 days in your frige.

Use dried flat Japanese mushrooms for another dish, for example, Japanese clear soup.

Japan is about 100 times as large as you'd guess!

Comment(0)